сряда, 10 март 2010 г.

Флотски фестивал в Саймънс Таун

Саймънс таун е малко селище на източния (индийски) бряг на полуостров Кейп, но най-вече е военно пристанище. Причината е в дълбоките води на заливчето - 70 м, които позволяват големи крайцери и подводници спокойно да маневрират и акостират. Този ден (6-март) базата кипеше от народ, шумотевица и суетня - фестивал на флота! Навсякъде маршируваха черни моряци в чисто бели парадни униформи, бели фуражки и лъщящи бели обуща, на дамите-офицери - с токчета. Деца в моряшки костюмчета крачеха зад тях. Като преминахме през сергиите със сувенири и наденички на скара излязохме до самия пристан. Бойните кораби бяха накичени с разноцветни флагчета. От илюминаторите се провикваха деца. Народът се тълпеше на дълги опашки да разглежда корабите и подводниците. А имаше какво да се гледа - освен стари катери и бракувани дизелови подводници, достъпни бяха и свръхмодерни стелт катамарани, фрегати и подводници на Южноафриканския флот. На гости на африканците беше и флотът на Германия. Немците бяха отворили за посетители фрегатата "Бранденбург", а зад нея се извисяваше гигантския военен танкер (Einsatzgruppenversorger) "Франкфурт".

Ние се наредихме на една опашка която водеше към африканския "САС Менди". Вече бяхме полуизтощени и прегорели от слънцето, когато дойде реда ни. Един лъчезарен чернокож лейтенант ни приветства с широка усмивка и зъби по-бели от униформата му и поведе нашата разходка из кораба. "Менди" е 8-палубна фрегата построена в Германия през 90-те като са използвани стелт технологии и всякакви други чудеса. При обявяване на "ултратихо състояние", се изключват всякакви източници на шум освен само най-необходимите сензори и въоръжение, движението по палубите и активността на екипажа строго се ограничават и корабът става "невидим" за радари, сонари и инфрачервени камери. Вътрешното пространство на кораба е херметически изолирано и под повишено налягане и така корабът е защитен от радиация, химични и биологични оръжия. Ако бъде ударен, херметичността не се нарушава, а поразеният сектор се евакуира и изолира от останалите. Много има да се разказва за техниката, но по-забавно беше да откриваме помещенията, построени в типично немски стил на строга и семпла практичност, украсени с плакати и табели с инструкции за екипажа в типично африканския хумористичен и карикатурен стил.
САС "Менди"
Капитанския мостик
16 противокорабни ракети MBDA Exocet
Юлия пробва противовъздушната артилерия.

Междувременно в базата течаха постоянни демонстрации - една от фрегатите беше "трансформирана" в пиратски кораб и се водеше истинско сражение между флота и "пиратите", в което участваха два вертолета, катери и водолази. Всичко това под ураганния вятър който се беше извихрил на брега. Вятърът беше толкова силен, че едва стояхме изправени, а вертолетите излитаха и кацаха от техните палубни площадки и зависваха над водата или над лодките, а от тях се спускаха морски пехотинци! Докато гледах, кожата ми настръхваше едновременно от ужас и респект към смелостта и професионализма на южноафриканците. А тъкмо когато вече се бяхме нагледали и се канехме да си тръгваме, коментаторът обяви пристигането на Южноафриканската демонстрационна ескадрила "Сребърните соколи". След минути долетя петорката Пилатус PC-7 в клин и започна шоуто. Аз не можех да повярвам, че въпреки наистина кошмарния вятър демонстрацията не беше отменена. А програмата беше от световна класа. Близки разминавания, практически всички маньоври във формация - бъчви, бойни завои, имелман, полутоно, управляемо тоно, раверсмани, неизменните димни фигури - сърце и букет, не пропуснаха нищо. Формацията беше плътна и стегната, прецизността на изпълненията беше без никакви забележки. Евала!






"Сребърните соколи" с Pilatus PC-7


Всичките снимки тука:
http://picasaweb.google.com/ribastuka/SimonSTown

Няма коментари:

Публикуване на коментар